We kennen glas van de glas in lood ramen, we kennen glas van het gewapende glas in de auto van de Amerikaanse president, we kennen gehard glas waar je bijvoorbeeld in de Eiffeltoren op kunt lopen en springen – als je dat durft. Maar wat is daar eigenlijk het verschil tussen en welke typen glas zijn er?

Draad glas

Rain water dripping over a transparent window, between other small droplets of different shapes and sizes.

Een term die veel mensen niet zoveel zal zeggen, is draad glas. Toch kennen we het eigenlijk allemaal wel. Denk maar eens aan de ramen in wat oudere woningen of panden. Vaak zijn dit ramen die bestaan uit kleine vierkantjes waar een soort ijzerdraad in lijkt te zitten. Het glas zelf lijkt troebel te zijn; je kunt er niet doorheen kijken maar ziet het wel als er iemand aan de andere kant de deur benadert.

Dit glas wordt gemaakt door na de productie van glas in het dan nog zachte glas (glas is vloeibaar als het gemaakt wordt!) een ijzeren frame in het glas te drukken. Hierdoor wordt het glas inbraakwerend doordat de ramen lastiger in te tikken zijn en is het glas bovendien redelijk veilig aangezien het glas in kleine brokjes uiteen zal spatten als het daadwerkelijk stuk gaat. Er komen dus geen grote scherven vrij waar je je gevaarlijk aan kunt snijden.

Isolatieglas

Isolatieglas is glas dat uit twee losse glazen bestaat met een tussenliggende ruimte. Deze tussenruimte wordt vaak gevuld met een edel gas om zo het rendement nog hoger te maken. Dit glas is erg goed geschikt om warmte binnen of juist buiten te houden waardoor het voornamelijk in de woningbouw gebruikt wordt.