inspectie Een aantal jaren geleden, in 2012 om precies te zijn, hebben wetenschappers een nieuwe ontdekking openbaar gemaakt die het mogelijk maakt om vuil- en waterafstotend glas te maken. De techniek die de wetenschappers hiervoor gebruiken is afgeleid van de lotusbloem. Wanneer er water op deze bloem valt dan rollen de druppels er onmiddellijk vanaf. Het is onmogelijk voor enig water of vuil om op de bladeren van de bloem te blijven liggen. Lange tijd was het voor wetenschappers en natuurkundigen onduidelijk waarom dit was. Een veelgehoorde theorie was dat de bladeren van een speciaal soort materiaal gemaakt waren dat nog onbekend was voor de mensheid. Het uiteindelijke antwoord op de vraag kwam echter vanuit de nanotechnologie. Deze wetenschappers die de allerkleinste dingen op aarde bestuderen kwamen erachter dat het oppervlakte van de bladeren uit microscopisch kleine kegeltjes bestaat waardoor water niet op het oppervlakte kan blijven liggen. Ditzelfde oppervlakte kan nu nagemaakt worden en op glas geplaatst worden.

Vuil- en waterafstotend glas plaatsen

Het vuil- en waterafstotend glas kan in een fabriek gefabriceerd worden en door iedere glaszetter worden aangekocht. Zij kunnen je vervolgens helpen om het speciale glas in de kozijnen van je ramen te plaatsen.

Coating aan laten brengen

Een andere optie om glas dat vuil en water afstoot voor je woning te hebben is door een bedrijf een speciale coating van het materiaal op het bestaande glas van je woning aan te laten brengen. Hier kan niet ieder glaszettersbedrijf je bij helpen en heb je de hulp van een specialist nodig.